В КОНЦЕРТА СЕ ВКЛЮЧВАТ МАЕСТРО АЛЕКСАНДЪР РАЙЧЕВ И ФОЛКЛОРНА ФОРМАЦИЯ "ЧЕМЕРИКА"




Приятели, сред първите артисти, които вече потвърдиха своето участие в концерта "СВЕТЛИНА И БЛАГОСЛОВИЯ", който ще се състои на 21 декември, от 19:00 ч., в кино Влайкова, са Маестро Александър Райчев - главен художествен ръководител и диригент на женската фолклорна формация "Чемерика". Сашо е любим глас на слушателите на програма "Христо Ботев" на БНР като водещ на сутрешния блок "Нашият ден".


Благодаря на г-н Райчев и певиците от "Чемерика" за съпричастността, отговорността и професионализма. Зная, че ще поднесат на публиката в кино Влайкова специална изненада.


Женски народен хор „Чемерика“ е създаден през 1994 г. Емблематични имена в диригентското хорово изкуство са водили състава през годините. От 2006 диригент е Дарена Попова, а в момента съставът се ръководи от Александър Райчев. „Чемерика“ е член на международната организация ЦИОФФ - Международна организация на фолклорните фестивали и традиционните изкуства към ЮНЕСКО. 

Първият компактдиск със записи излиза през 2004 година, а втория две години по-късно. От 2005 г. формацията е член на читалище „Антон Страшимиров“, град София.
Певиците от състава са представителни на различни фолклорни области, но най-вече от шоплука. Основната мисия на женски народен хор „Чемерика“ е да съхранява и популяризира автентичното народно творчество на самобитните народни изпълнители и да пресъздава обработки на българския фолклор за повишаване на духовността и патриотизма на българските граждани. 

„Чемерика“ има много участия в международни фолклорни фестивали, носител е на много награди от международни и национални конкурси и е реализирал концертни турнета в Ирак, Сирия, Йордания, Сърбия, Италия, Франция, Гърция, Холандия, Унгария и др.

Александър Райчев е завършил НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност „Хорово дирижиране“ в класа на проф. Теодора Павлович. През 2015 г. за кратко е диригент на хор „Славянски звуци“, а от скоро ръководи женски народен хор „Чемерика“.

Коментари

Популярни публикации от този блог

ТЕНОРЪТ ЮРИЙ НИКОЛОВ – АПЛОДИРАН В ЕВРОПА И АМЕРИКА, СПЕЦИАЛЕН ГОСТ В КОНЦЕРТА „СВЕТЛИНА И БЛАГОСЛОВИЯ”

Къде си, мамо?

За идеята и проекта "Светлина и Благословия"