БЛАГОДАРЯ ЗА СЪПРИЧАСТНОСТТА НА ЕКИПА НА КИНО „ВЛАЙКОВА”



БЛАГОДАРЯ ЗА СЪПРИЧАСТНОСТТА НА ЕКИПА НА КИНО „ВЛАЙКОВА”




Иван Върбанов (Ivan Varbanov)

Благотворителният концерт „Светлина и Благословия” #svetlinaiblagosloviq нямаше как да се случи, ако не бяхме намерили добронамерени хора, които да ни подадат ръка и да ни дадат шанса да наемем зала. Въпреки многото чисто български препятствия, от всякакъв род и характер, съм изключително щастлив, че успяхме да влезем в преговори и да постигнем съгласие с екипа на ОНЧ „Антон Страшимиров – 1926 г.” – София, кино „Влайкова” кино Влайкова. 

Благодаря на г-н Илко Дюгмеджиев – секретар на читалището, за неговата отзивчивост и за това, че взе присърце събитието. Открих, че духовността се пази и съхранява от хора с добри сърца. Благодаря на екипа на читалището – начело с г-жа Мария Китова, която запали отново моята надежда, че нещата ще се случат професионално и точно, която е човек с чисто сърце и висока сензитивност за стойностните и духовни неща. Благодаря за съпричастността и на г-жа Емилия Балканска за изречените от нея добри пожелания в подкрепа на проекта ни. По време на подготовката на събитието съм щастлив, че срещнах все личности с индивидуален професионален и житейски път, които са обединени от пиетета към творците, изкуството, българщината и най-важното - носят в себе си Светлината. Благодаря Ви, колеги!

Читалището, което стопанисва и залата на Кино Влайкова разполага с добра зала, два рояла, стабилна озвучителна и осветителна уредба. Надявам се, да постигнем максимално възможното професионално ниво на концерта „Светлина и Благословия” #svetlinaiblagosloviq. 

И днес читалище „А.Страшимиров – 1926 г”, София, е останало един духовен и будителски храм. Само преди седмици кино „Влайкова” навърши 90-години от създаването си. 

Днес, както и тогава, сме имали нужда от всеобщ подем, повече просвета, повече култура, повече духовни събития.  Духовното огнище, което се намира на столичната улица „Цар Иван Асен II” № 11 е построено по идея на Мария Влайкова, за да бъде разсадник на просвета. Тя успява в това си начинание с неимоверни усилия, големи грижи и лишения, с непосилен труд и много дългове. Мария Влайкова постига мечтата си – да надвие всички пречки, за да тури основата на многожелания от нея салон и да го изгради върху притежавана от нея земя. „Салонът е построен на повече от 300 квадратни метра. Отгоре е той е покрит с дебела железобетонна плоча, пригодена да може да се издигне върху нея етаж за едно читалище, толкова нужно в моя любим нов квартал”. Това пише в завещанието си Мария Влайкова и предава построение от нея киносалон на тогавашното Министерство на просвещението. През 1949 г. българското правителство със свое постановление и в изпълнение на завещанието предоставя постройката за вечна ползване на кварталното народно читалище „Антон Страшимиров”, което и до днес се запазва. 

Питам се: Кой днес би имал куража и безразсъдството да последва този пример – да построи и завещае културен или духовен институт? Примерите от съвремието ни, за съжаление, са за обратното. 

Ще разгорим пламъчето на просвещението, като се опитаме да ви покажем постиженията на днешните съвременни творци, които ще се включат в концерта „Светлина и Благословия”. Очаквам и да подкрепим надеждата в детските очи и да сбъднем повече детски надежди, като генерираме достатъчно дарения.

Вижте краткия филм за началото – История като на кино, с участието на Митко Митев и Илко Дюгмеджиев.

Заедно сме по-силни!
Светлина и Благословия!
Следете ФБ-страницата на концерта, за да виждате стъпка по стъпка как създаваме събитието - тук


Коментари

Популярни публикации от този блог

ТЕНОРЪТ ЮРИЙ НИКОЛОВ – АПЛОДИРАН В ЕВРОПА И АМЕРИКА, СПЕЦИАЛЕН ГОСТ В КОНЦЕРТА „СВЕТЛИНА И БЛАГОСЛОВИЯ”

Къде си, мамо?

Отец Иван и отец Григорий изказват благодарност към "Светлина и благословия"