ТЕНОРЪТ ЮРИЙ НИКОЛОВ – АПЛОДИРАН В ЕВРОПА И АМЕРИКА, СПЕЦИАЛЕН ГОСТ В КОНЦЕРТА „СВЕТЛИНА И БЛАГОСЛОВИЯ”




Тенорът Юрий Николов, който завоюва трайно свое запазено място в сърцата на публиката в Германия, Австрия, Швейцария и САЩ, ще бъде специален гост в благотворителния концерт „Светлина и Благословия”. Събитието ще се състои на 21 декември /сряда/ от 19:30 ч. в кино „Влайкова и събира на една сцена творци от всички изкуства в подкрепа на деца в неравностойно положение.

Талантливият оперен певец Юрий Николов се дипломира през 1995 г., като възпитаник на Вокалния факултет на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, а тайните на красивото пеене – белкантото, изучава в класа на доц. Ирена Бръмбарова. Развива гласовите си и артистични заложби неимоверно бързо и резултатите не закъсняват. Още като студент, през 1994 г., е приет след конкурс за солист на Държавна опера – Варна, а в годината на своето дипломиране приема поканата да участва в постановките на Софийската опера. Получава ангажименти и за спектакли на Държавна опера – Русе, под палката на маестро Стефан Нинов. 

Сред коронните роли на бляскавия тенор са главните персонажи в оперите: „Любовен елексир” - Гаетано Доницети, „Така правят всички” – В.А.Моцарт, „Бохеми”, „Мадам Бътерфлай” – Джакомо Пучини, „Травиата”, „Риголето”, „Бал с маски”  – Джузепе Верди, „Кармен” – Жорж Бизе, „Фауст” - Шарл Гуно и др. 

Първите изяви  на българския тенор пред чуждестранната публика са в спектаклите на „Бохеми” и „Травиата”, които продуцира музикалната компания „Шлоте” /Германия/ в цяла Европа. След успешните си участия Николов получава поредица от покани за гастроли в САЩ. Музикалните мениджъри от „Парамаунт” и „Театро Лирико д`Eуропа” канят бляскавия и артистичен тенор, който Европа вече аплодира, да се представи пред публиката зад Океана –  в Бостън, Флорида, Южна Каролина и Калифорния. 

Българският оперен артист не къса връзката си с родната публика. През 2003 г. г-н Николов е приет за член на състава на Камерна опера - Благоевград, като съвместява задграничните си  участие с тези в постановките на театъра, в продължение на десет години.

От 2013 г. г-н Юрий Николов реализира поредица от солистични концерти с пиано в Германия, Австрия и Швейцария. Поради огромния интерес на публиката именно към тази форма на концерт - когато в една музикална вечер меломаните могат да се насладят на изпълнения на живо на най-популярните арии от цялата оперна класика, както и да чуят обичани песенни произведения от немски и италиански композитори, броят на заявените концерти от страна на продуцентите непрекъснато се увеличава, като  тази година артистът е реализирал 100 концертни вечери. Сред запомнящите участия на г-н Юрий Николов е и участието му тази година в постановка на „Турандот” – Джакомо Пучини в музикалните вечери в двореца „Бург Лиденфелс” - Германия. 

На добър час, Маестро!

Благотворителният концерт "Светлина и Благословия" е в подкрепа на деца в неравностойно положение. 21 декември /сряда/, 19:30 ч., кино "Влайкова" - София. Нека бъдем заедно!








Коментари

Популярни публикации от този блог

Къде си, мамо?

Отец Иван и отец Григорий изказват благодарност към "Светлина и благословия"